آسمان دودآلود آمریکای شمالی و دغدغه تشدید آلودگی هوا
حیوان خانگی بگیر: درحالی که حریق های طبیعی در غرب کانادا برای سومین هفته همچنان با شدت ادامه دارد، دود غلیظ بار دیگر بخش های وسیعی از آسمان آمریکای شمالی را فراگرفته و موجب نگرانی در مورد کیفیت هوا شده است.
به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از بی بی سی، این مشکلی است که به ویژه مردم کانادا و نواحی غرب آمریکا همچون کالیفرنیا در یک دهه اخیر بطور جدی با آن مواجه بوده اند.
اوایل ماه مه (از حدود ۲۰ روز قبل) بطور معمول زمان شروع حریق های طبیعی در این منطقه است با اینحال کارشناسان می گویند که امسال ابعاد حریق ها غیرعادی است.
سازمان فضانوردی آمریکا (ناسا) می گوید که این حریق ها تا کنون ۴۷۸ هزار هکتار از اراضی «آلبرتا»، «بریتیش کلمبیا» و «ساسکاچوان» را سوزانده که ۱۰ برابر میانگین این وقت از سال بطور معمول است.
وضعیت چنان بحرانیست که ۳۰۰ سرباز ارتش کانادا برای مهار آتش از زمین و هوا به ماموران آتش نشانی پیوسته اند. ارتش همین طور به جابه جایی مردم از مناطق مسکونی کمک می نماید. از زمان شروع این حریق ها در روز اول مه تقریباً ۳۰ هزار نفر مجبور به ترک خانه هایشان شده اند.
تصاویری که سازمان ملی امور اتمسفری و اقیانوسی آمریکا (نوآ) منتشر نموده، نشان میدهد که دود آتش تا شرق کانادا کشیده شده و بخش های گسترده ای از آسمان شمال آمریکا را هم پوشانده است.
این سازمان روز گذشته (جمعه) در توئیتی اعلام نمود که با ماهواره «جی اوای اس۱۸»، دود و علایم حرارتی حریق های گسترده طبیعی در کانادا را زیر نظر دارد و دود این حریق ها در روز جمعه موجب هشدار در مورد کیفیت هوا در بخشهایی از ایالت های واشنگتن، مونتانا، آیداهو، کلرادو و ویسکانسین شده است.
همین طور هوای شهر «کالگاری» کانادا بدترین شرایط دارد و در جایی نه چندان دور از حریق هاست که پر از دود شده است.
روز جمعه همین طور عکسهایی در رسانه های اجتماعی از هوای دودآلود شهر «دِنوِر»، مرکز ایالت «کلرادو»ی آمریکا، منتشر گردید.
اواخر هفته پیش سازمان ملی هواشناسی آمریکا اعلام نمود که غروب نارنجی در شهر «واشنگتن دی سی» ناشی از دود حریق های طبیعی کاناداست که در لایه های فوقانی اتمسفر معلق مانده است.
بگفته مرکز ملی بین سازمانی حریق ها در آمریکا، سال ۲۰۲۲ شاهد بیشترین حریق های طبیعی (از نظر تعداد نه وسعت) در یک دهه قبل در آمریکا بود، بطوریکه ۵۹ هزار مورد آتش سوزی، دو میلیون و ۸۳۰ هزار هکتار را در مناطق مختلف سوزاند و موجب انتشار گسترده دود شد.
در سپتامبر سال ۲۰۲۰ دود حریق هایی که در نقاط مختلف ساحل غرب آمریکا در جریان بود به شرق همچون به نیویورک و واشنگتن دی سی رسید. با اینحال دانشمندان در آن زمان گفتند دودی که به ساحل شرق آمریکا رسیده آنقدر در ارتفاع بالاست که بر کیفیت هوا در محل زندگی مردم اثر نمی گذارد.
در آن سال دود چند هفته در آسمان کالیفرنیا معلق بود و سانفرانسیسکو زیر توده غلیظی از دود فرورفت و آسمان شهر قرمز شد.
پدیده ای مشابه هم در سالهای قبل آن، همچون ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸، صورت گرفت.
مطالعات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض دود برای مدت طولانی ممکنست موجب آسم، ذات الریه و خطر بیشتر مبتلاشدن به سرطان ریه، سکته مغزی و ایست قلبی شود.
دولت ایالتی کالیفرنیا می گوید که قرار گرفتن در معرض ریزآلاینده های حریق موسوم به «پی ام»، شاید چند ساعت تا چند هفته آثاری نگران کننده برای سلامتی داشته باشد.
این ذرات بسیار ریز (۲.۵ میکرومتر یا کوچکتر) هستند که امکان نفوذ آنها به عمق ریه را فراهم می آورد و ریزترین آنها می تواند مستقیما وارد جریان خون شود.
ارتباط میان ذرات موسوم به «پی ام ۲.۵» و مشکلات قلب و ریه به خوبی برای علم شناخته شده است. همین طور مشکلات خفیف تر ناشی از این دود علائمی مثل آب ریزش بینی، سرفه و تحریک چشم است.
بعلاوه مطالعه دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در سال ۲۰۲۱ نشان داد که این نوع دود ممکنست بر سلامت پوست - بزرگترین اندام و لایه اول در سامانه دفاعی بدن - اثر بگذارد.
برای نمونه در ماه نوامبر سال ۲۰۱۸ زمانی که دود حریق های طبیعی سانفرانسیسکو را فراگرفت، شمار بیمارانی که با مشکلات اگزما یا درماتیت (نوعی التهاب پوستی) به درمانگاه مراجعه کردند، افزوده شد.
کارشناسان سفارش می کنند که پوشاندن پوست بطور کامل یا ماندن در خانه از راه های مهار آثار دود است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب