میوه ای با خواص ضد سرطان
به گزارش حیوان خانگی بگیر، زیتون میوه ای سرشار از آنتی اکسیدان و مواد مغذی است که اهمیت بالای ی در جلوگیری از بیماری های قلبی، سرطان، فشار خون و آلزایمر دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری مهر، زیتون میوه کوچکی است که روی درختان زیتون رشد می کند، آنها به گروه میوه ای به نام drupes یا میوه های آلویی یا میوه های سنگی تعلق دارند و در رابطه با میوه هایی مثل انبه، گیلاس، هلو، بادام و پسته هستند.
انواع زیتون و تفاوت زیتون سبز و سیاه
رنگ زیتون هنگام رسیدن از سبز کمرنگ (زیتون سبز) به بنفش و سپس مشکی متمایل می شود. تفاوت زیتون سبز و سیاه، در خاستگاه این دو میوه و میزان روغن آنهاست؛ میزان روغن موجود در زیتون سیاه بالاتر از زیتون سبز است، همین طور اولئوروپین موجود در زیتون که عامل خیلی از فواید سلامت بخش این میوه است، در زیتون سیاه بیش از زیتون سبز است.
ترکیبات زیتون
زیتون حاوی آب، پروتئین، کربوهیدات، فیبر و چربی است؛ زیتون حاوی ۱۱ تا ۱۵ درصد چربی است که ۷۴ درصد آن «اسید اولئیک» است که نوعی اسید چرب غیراشباع است. کربوهیدرات ها ۴ تا ۶ درصد از زیتون را می سازند و بدین سبب زیتون میوه ای کم کربوهیدرات شمرده می شود.
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در زیتون شامل ویتامین E، آهن، مس، کلسیم، پتاسیم و سدیم است.
آنتی اکسیدان های موجود در زیتون
زیتون غنی از خیلی از ترکیبات گیاهی است؛ آنتی اکسیدان های موجود در زیتون از بروز خیلی از بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون، دیابت، انواع سرطان ها و صدمه به بافت ها در اثر رادیکال های آزاد محافظت می کنند.
خواص زیتون برای پیش گیری از بیماریهای مزمن و افزایش طول عمر
زیتون سرشار از آنتی اکسیدان است و فواید سلامتی آن از مبارزه با التهاب تا کاهش رشد میکروارگانیسم ها را شامل می شود؛ زیتون به سبب داشتن این آنتی اکسیدانها، سیستم ایمنی بدن را تقویت و از آن در مقابل ابتلاء به بیماریهای واگیر و غیرواگیر، محافظت می کند. پتاسیم و کلسیم فراوان ترین مواد معدنی موجود در زیتون هستند که کمبود این فلزات در بدن انسان سبب بروز خیلی از بیماریهای مزمن می شود و طول عمر را بیشتر می کند.
خواص زیتون برای فشار خون
فشار خون یکی از شایع ترین بیماریهای جهان و از عوامل مرگ ومیر بیماران در جهان محسوب می شود. پلی فنل های موجود در زیتون با داشتن خاصیت های آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی، سبب کاهش میزان فشار خون می شود. مطالعات مختلفی ثابت کرده است که مصرف روزانه روغن زیتون در رژیم غذایی سبب کاهش چشم گیر سطح فشار خون افراد می شود.
خواص زیتون برای پیش گیری از بیماریهای قلبی و مغزی
متخصصان پیش بینی کرده اند که تا ۳۰ سال آینده، بیماریهای قلبی و عروقی عامل یک سوم مرگ ومیرهای جهانی خواهد بود. این بیماریها اولین علت مرگ در سرتاسر جهان به شمار می آیند. حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد زیتون را اسید اولئیک تشکیل می دهد که سبب کاهش فشار خون و خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی و عروقی می شود.
همچنین دو ماده به اسامی «هیدروکسی تیروزول» و «اولئوروپین» سبب ممانعت از تجمع پلاکت ها و تشکیل لخته خون می شود و درنتیجه منجر به کاهش خطر حمله های قلبی و سکته مغزی می شود.
زیتون و روغن آن از اجزای اصلی رژیم غذایی مدیترانه ای به شمار می آیند و مطالعات مختلف، تاثیر این رژیم غذایی را بر کاهش سکته های قلبی گزارش کرده اند.
در پژوهشی که به مدت ۵ سال در کشورهای حوزه مدیترانه روی ۷۲۱۶ مرد و زن انجام شد، نشان داد که استفاده از رژیم غذایی حاوی زیتون فراوان، خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی را تا ۴۸ درصد کم می کند.
کاهش کلسترول خون با مصرف زیتون
زیتون همچون میوه هایی است که به کاهش کلسترول خون کمک می نماید. زیتون و روغن آن دارای اسیدهای چرب غیراشباع و ترکیباتی نظیر ویتامین ای است که فاکتورهای چربی همچون کلسترول را کم می کند.
خواص زیتون برای ممانعت از سرطان ها
زیتون و روغن آن سرشار از آنتی اکسیدان است که سبب روبرو شدن با رادیکال های آزاد و صدمه به بافت ها می شود و خطر ابتلاء به سرطان را کم می کند. مطالعات جهانی ثابت کرده است که ۳۰ درصد سرطان ها قابل پیشگیری است و رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در پیش گیری از این بیماریها ایفا می کند. آزمایش های مختلف در کشورهای حوزه مدیترانه نشان میدهد که مصرف بالای زیتون در این کشورها سبب کاهش خطر بروز انواع سرطان ها همچون سرطان روده بزرگ، پستان، پروستات، رحم و تخمدان می شود.
فواید زیتون برای پیش گیری از سرطان پستان
اسید اولئیک موجود در زیتون و روغن آن، سبب مهار عوامل اصلی در بروز سرطان سینه می شود؛ ویتامین E موجود در روغن زیتون مانند آنتی اکسیدان ها عمل می کند و از بروز سرطان سینه جلوگیری می کند همین طور با توجه به این که تراکم بالای بافت پستان یکی از عوامل خطرناک ابتلاء به سرطان سینه محسوب می شود، در پژوهش انجام شده در اسپانیا مشخص شد که استفاده از روغن زیتون سبب کاهش تراکم بافت پستان می شود.
خواص زیتون برای پیش گیری از سرطان روده
سرطان روده بزرگ چهارمین عامل مرگ بر اثر سرطان ها در سرتاسر جهان است. بررسی های اپیدمیولوژیکی نشان داده است که در کشور یونان به سبب مصرف بالای زیتون، میزان بروز سرطان در جامعه ۴۰ درصد کمتر از دیگر کشورهای اروپایی مانند انگلستان است. دانشمندان اثرات ضدسرطانی زیتون را با وجود آنتی اکسیدان ها و ترکیباتی به نام "هیدروکسی تیروزول"، "اسید آراشیدونیک"، اسید اولئیک" و… می دانند.
تأثیر روغن زیتون بر پیش گیری از سرطان کبد و پانکراس
ماده آنتی اکسیدانی موجود در روغن زیتون سبب کاهش میزان اینترلوکین ۶ می شود که این امر منجر به ممانعت از تکثیر سلول های سرطانی کبد می شود، همین طور خواص آنتی اکسیدانی زیتون سبب ممانعت از ابتلاء به سرطان پانکراس می شود.
فواید روغن زیتون برای پیش گیری از سرطان پوست
مطالعات نشان داده است که استفاده از روغن زیتون روی پوست به سبب خواص آنتی اکسیدانی آن، از ابتلاء به سرطان پوست جلوگیری می کند.
خواص روغن زیتون برای زخم معده و سرطان معده
مطالعات ثابت کرده اند که زیتون و روغن آن مانع فعالیت هلیکوباکترپیلوری می شود، این باکتری از عوامل اصلی ایجاد زخم معده و درنتیجه ابتلاء به سرطان معده است.
خواص ضدمیکروبی زیتون
زیتون به سبب دارا بودن ترکیباتی شامل «هیدروکسی تیروزول»، «تیروزول»، «اولئوروپین» و «دی کربوکسی متیل النوئیک اسید» سبب مهار فعالیت باکتری های بیماری زای منتقله از مواد غذایی می شود، به این علت پژوهشگران مصرف روغن زیتون کنار سالادها و غذاها را به همه سفارش می کنند.
خواص زیتون برای پوکی استخوان
مطالعات مختلف روی موش های آزمایشگاهی نشان داده است که ترکیبات موجود در زیتون با مهار فعالیت سلول های استخوان خوار و ممانعت از صدمه های اکسیداتیو، نه فقط از پوکی استخوان جلوگیری می کند، بلکه باعث تراکم استخوان هم می شود.
اسیدهای فنولیک زیتون با داشتن خواص ضدالتهابی و تحریک کننده سیستم ایمنی، در ترمیم استخوان در حین شکستگی بسیار مؤثر است. ثابت شده است که علاوه بر مواد غذایی غنی از کلسیم، مواد غذایی غنی از ترکیبات فنلی مانند زیتون هم از بروز پوکی استخوان جلوگیری می کند.
خواص ضد درد زیتون
زیتون به سبب دارا بودن برخی ترکیبات همچون هیدروکسی تیروزول، سبب کاهش احساس درد می شود؛ این ماده با کاهش تحریک گیرنده های درد، نقش ضددرد خودرا ایفا می کند.
پیشگیری از آلزایمر با مصرف زیتون
بیماری آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است. این بیماری در بزرگسالان بالای ۶۰ سال شایع تر است و ژنتیک هم ممکنست نقش داشته باشد. مطالعه ای در سال ۲۰۰۶ نشان میدهد که پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای حاوی زیتون و روغن آن، می تواند خطر ابتلاء به بیماری آلزایمر را کم کند و به کاهش پیشرفت بیماری آلزایمر کمک نماید.
خواص زیتون برای بارداری
مصرف زیتون در دوران حاملگی منعی ندارد؛ البته باید توجه داشت که به سبب خطر افزایش فشار خون باید از مصرف زیتون های شور و پرنمک در این دوران پرهیز کرد. زیتون سرشار از ویتامین ای است و جنین برای رشد به ویتامین E هم نیاز دارد.
همچنین مطالعات نشان داده است که رشد بعد از تولد نوزادان مادرانی که در دوران حاملگی روغن زیتون مصرف کرده اند از نظر قد، وزن و عملکرد حرکتی بهتر است. مصرف روغن زیتون در زنان حامله دارای فشار خون بالا سبب کاهش فشار خون آنها می شود. خوردن زیتون در دوران حاملگی به سبب خواص آنتی اکسیدانی آن به صیانت از خردسالان در مقابل برخی آلرژی ها و آسم کمک می نماید.
تفاوت خواص زیتون و روغن زیتون چیست؟
روغن زیتون اغلب خواص زیتون را دارد و بدین سبب استفاده از آن در رژیم غذایی روزانه اثرات ذکرشده را دارد؛ تفاوت زیتون و روغن زیتون خوراکی، در فراوانی مواد مغذی موجود در میوه و روغن آنست.
برگ زیتون جویده شده وقتی روی زخم های دهانی گذاشته شود سبب از میان رفتن آنها می شود. عصاره برگ زیتون یا برگ جوشیده شده یا پخته شده آن می تواند برای دندان درد مفید باشد و عصاره برگ زیتون در بیماریهای چشمی به کار می آید. این عصاره اگر بصورت قطره در چشم چکانده شود برای ورم های چشمی و التهاب چشم مفید می باشد.
بهترین نوع زیتون
از منظر طب سنتی، بهترین نوع زیتون، نوع سبز و رسیده آنست که در آب و نمک پرورانده شده باشد. اگر زیتون را همراه غذا مصرف کنید، سبب تقویت معده می شود البته افراد گرم مزاج باید بدانند که زیاده روی در مصرف زیتون می تواند سبب سوختن اخلاط در آنها شود.
منبع: getpet.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب