بیماران قربانی تعارض منافع سیستم سلامت با جان مردم بازی نکنید!

بیماران قربانی تعارض منافع سیستم سلامت با جان مردم بازی نکنید!

حیوان خانگی بگیر: قصور کادر درمان با وقوع حوادثی مانند نابینایی بیماران، فوت بیماران دیالیزی و حریق بیمارستان ها، بی اعتمادی به سیستم سلامت را افزایش داده است.


خبرگزاری مهر - گروه سلامت: حوادث خبرساز چند روز گذشته در سیستم سلامت مانند نابینایی ۹ بیمار، فوت ۷۰ بیمار دیالیزی و حریق بیمارستان ها، زنگ خطر جدی برای سیستم سلامت به صدا درآورده است که شاید اصلی ترین دلیل بروز این حوادث نبود نظارت مؤثر از طرف سازمان های مربوطه است و همین اتفاقات بی اعتمادی مردم به سیستم درمانی را تشدید می کند. نابینا شدن بیماران بیمارستان چشم پزشکی، فوت ۷۰ بیمار دیالیزی به سبب استفاده از داروی بی کیفیت و حریق در بیمارستان قائم در رشت که موجب فوت بیماران شد، داغی بود که سیستم سلامت بر دل هموطنان گذاشت. در بحث اصلی که می توان گفت عدم نظارت درست بر خدمات درمانی و پزشکی در ۳ حادثه اخیر نقش پررنگ تری را ایفا می کند. باید به این مساله توجه داشت با تکرار این اتفاقات مسیر بی اعتمادی به پزشکان و کادر درمان شروع می شود، و از همین رو گاه افراد را مجبور به درمان خودسرانه می کند که ترجیح می دهند بجای این که جان خودرا در دست پزشکان بسپارند برای درمان به سراغ فضای مجازی و افراد غیرپزشک بروند.

ماجرای فوت ۷۰ بیمار دیالیزی

کمیسیون بهداشت و درمان مجلس سال جاری در جریان فوت ۵۰ بیمار دیالیزی به سبب استفاده از داروی بی کیفیت که بعداً گفته شد احتمال دارد به عنصر آلومینیوم آلوده شده باشد قرار گرفت و با برگزاری نشستی با مسئولان مربوطه این مساله را بررسی و مشخص شد یکی از شرکتها در این رابطه قصور داشته است.
آنطور که سلمان اسحاقی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس روایت می کند، در وهله اول گفته شد ۱۰ تا ۱۲ بیمار دیالیزی در شهرهای مشهد و اصفهان به سبب استفاده از محلول و با علایم مغزی، عفونتی، تشنجی و کما جان خودرا از دست دادند و بعد از مدتی آمار فوت شدگان به ۵۰ نفر رسید و تا حالا ۷۰ نفر جان خودرا از دست دادند.
سید حیدر محمدی رییس وقت سازمان غذا و دارو در این خصوص گفته است، برای پیگیری فوری گزارش ها درباب مشکلات یک محصول دارویی بیماران دیالیزی، کارشناسان در کارخانه حضور یافته و موضوع را از نزدیک بررسی و دستورات لازم را صادر کردند. تیم کارشناسی به لابراتوار مرجع و محل لابراتوار داروسازی ثامن مشهد اعزام شد تا موضوع را بررسی کند. از طرف دیگر پرونده قضائی برای این مساله تشکیل شده است و در انتظار پیگیری مراجع قضائی است.

ماجرای فوت ۹ نفر از افراد برمبنای حریق در بیمارستان قائم چه بود؟



بیمارستان قائم (عج) رشت گرفتار حادثه حریق شده که از همان ساعات ابتدایی نیروهای آتش نشانی، امداد و خدماتی برای مهار حریق وارد عمل شدند. این بیمارستان ۲۵۰ تخت فعال داشته که در زمان وقوع حریق ۱۴۲ بیمار در بیمارستان بستری بودند از این تعداد ۱۰۹ بیمار در بخش عادی و ۳۳ بیمار در بخش های ویژه بستری بوده اند، همزمان با وقوع حریق بیماران از این بیمارستان به سایر بیمارستان های شهر رشت منتقل شدند. این حریق پس از چهار ساعت تلاش نیروهای آتش نشانی مهار گشت.
متأسفانه تا حالا و برمبنای آخرین آمارها ۹ نفر از بیماران که بیشتر آنها بدحال بوده و در بخش مراقبت های ویژه بستری بودند جان خودرا از دست دادند، اما همچنان دلیلی محکم برای بروز این اتفاقات روشن نشده است. آمار و وضعیت قصور پزشکی در ایران در ایران، آمارهای رسمی و غیررسمی نشان دهنده وضعیت نگران کننده ای در حوزه قصور پزشکی است. بنا بر اعلام پزشکی قانونی پرونده های بررسی شده در کمیسیون های تخصصی در سال ۱۴۰۰، ۳۰ هزار و ۹۵۳ و در سال ۱۳۹۹، ۲۹ هزار و ۳۱۳ پرونده به ثبت رسیده است که این آمار نسبت به سال های قبل رشد ۵.۶ درصدی داشته است. از طرف دیگر، آمارهای غیررسمی حاکی از آنست که سالانه حدود ۴۵ هزار نفر در کشور به سبب خطاهای پزشکی و دارویی لطمه می بینند. همچنین، برآورد می شود که حدود ۳ هزار نفر به سبب این اشتباهات جان خودرا از دست می دهند. همین طور اردیبهشت ماه امسال معاون انتظامی سازمان نظام پزشکی کشور اظهار داشت: «سال گذشته ۱۰۰ مورد پرونده پزشکی در هیأت های انتظامی این سازمان تشکیل شده که در مقایسه با سال ۱۴۰۰، ۳۰ درصد افزایش داشته است که ۲۰ درصد شکایت ها مربوط به جراحی زیبایی است.» یکی از عوامل اصلی در افزایش شکایات و موارد قصور پزشکی در ایران، کمبود امکانات، فشار کاری بالا بر پزشکان، و عدم رعایت استانداردهای درمانی است. همچنین، نبود سیستم های نظارتی مؤثر و شفافیت در گزارش دهی موارد خطا نیز از مشکلات عمده در این زمینه محسوب می شود.
ایجاد شکاف بی اعتمادی مردم به پزشکان جدی ترین مسئله نظام سلامت رعایت حقوق بیمار و دریافت مطلوب خدمات سلامت حق بیمار است. همین طور اطلاعات باید به نحو مطلوب و به میزان کافی در اختیار بیمار قرار گیرد تا در این راه بهترین انتخاب صورت گیرد و فرد بیمار از خدمات درست در مراکز درمانی استفاده درست کند و با نهایت آرامش خاطر به درمان خود بپردازد. اما در مواقعی بی توجهی به بیمار موجب می شود تا شاهد نارضایتی افرادی باشیم که گرفتار بی اعتمادی و نگرانی از روند کار کادر درمان می شوند و اگر پزشکی هم کار خودرا به درستی انجام دهد در اینجاست که تر و خشک با یکدیگر می سوزند. اما وزارت بهداشت کجای کار قرار دارد؟ وزارت بهداشت کجاست؟ سازمان نظام پزشکی کجاست؟ واقعاً اگر چنین حوادثی در کشورهای دیگر رخ می داد مسئولان امر برای برخورد با چنین تخلفاتی چه می کردند؟ در ذهن نمی گذرد که کادر درمان یک بیمارستان با استفاده داروی اشتباه، وسایل پزشکی آلوده وارد عمل شود و حوادث مرگباری رخ دهد اما رؤسای این بیمارستان ها توبیخ یا برکنار نشوند! بلکه با صدور بیانیه این خطاهای فاجعه آفرین رو توجیه کنند. چگونه می شود ۹ بیمار در یک اتاق عمل توسط پنج جراح چشم پزشک عمل ساده آب مروارید انجام دهند و پس از چند روز همگی کور و نابینا شوند؟ قصور پزشکی یا تقصیر پزشکی؟ میثم مهدیار جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری مهر اظهار داشت: ما یک مقوله تفسیر پزشکی و قصور پزشکی داریم، در اتفاق تقصیر پزشکی در پروسه تشخیص و درمان توسط پزشک اتفاق می افتد که با توجه به این که هر بیماری و عارضه ای یک شکل منحصر به فردی دارد نیز پزشک در تشخیص آن گرفتار اشتباه می شود و خطایی را مرتکب می شود.
ساختار سلامت ضعیف موجب قصور پزشکی می شود وی ادامه داد: در قصور پزشکی اتفاقات ناشی از کوتاهی ها، سستی ها و خطای ارادی فرد در جریان تشخیص و درمان است که با تفسیر پزشکی متفاوت می باشد، در حقیقت می توان گفت؛ یعنی تفسیر پزشکی قابل جلوگیری نیست اما قصور پزشکی قابل جلوگیری است و برای همین در محاکم قضائی تقصیر پزشکی با مجازات کیفری مواجه نمی شود ولی قصور پزشکی مواجه می شود و مسئله ای که اتفاق می افتد این است که قصور پزشکی ناشی از مسائل فردی و شخصی نیست بلکه مسائل ساختاری هم ممکنست در تفسیر و قصور پزشکی دخیل باشند ولی در تقصیر پزشکی قابل پیشگیری نیست. بگفته وی؛ ساختار سیستم سلامت ما به سبب اشکالاتی که دارد موجب افزایش قصور پزشکی می شود. مهدیار افزود: بواسطه تهدیدهایی که از سمت مراکز درمانی و افراد صورت می گیرد، آمار دقیقی از قصور پزشکی وجود ندارد و افراد وارد پروسه طرح شکایت و دعوا نمی شوند که بر طبق این عوامل نمی توانیم آمار دقیقی را ارائه دهیم، مگر این که پزشکی قانونی آماری را شرح دهد.
عدم توجه به حق و حقوق بیمار از جانب پزشکی قانونی این جامعه شناس اشاره کرد: پزشکی قانونی نیز گزارش واضح و روشنی را ارائه نمی دهد و در این حیطه ها از حقوق بیماران دفاع نمی شود و با اهمیت ترین عامل ساختاری که موجب افزایش قصور پزشکی می شود، تعارض منافعی است که در ضمن مدیریت سلامت اتفاق می افتد، یعنی اگر اتفاق و قصور پزشکی رخ دهد، قصور پزشکی توسط خود پزشکان مورد بررسی قرار می گیرد و اگر فردی در اثر یک عملیات پزشکی گرفتار لطمه شود و شکایت صورت گیرد نیز توسط پزشکان، صنف پزشکان، نظام پزشکی و دانشگاه های علوم پزشکی داوری نهایی به انجام می رسد. اولویت درمان محوری نسبت به پیشگیری محوری وی ادامه داد: همان پزشکان و نمایندگان گروههای پزشکی نظر می دهند و اعمال عدالت در این شرایط غیرممکن می شود و شکایت در این زمینه ها به نتیجه ای نمی رسد. این نوع نگاه به بیمار و بیماری در ایران و سیستم سلامت دولتی ما به سوی درمان محوری رفته است و از پیشگیری محوری جلوگیری کرده است و بجای این که پیشگیری محوری را رو پیگیری کند به سبب همین تعارض منافع سمت درمان محوری رفته است و کالایی شدن پزشکی محصول این تعارض منافع است. مهدیار اشاره کرد: در نظام سلامتی ما هم ارائه خدمات پزشکی و خرید خدمات پزشکی با صنف پزشکان است و بیمه های سلامت به ذیل وزارت بهداشت منتقل شده اند که ناظر و داور این روندها صنف پزشکان هستند.
به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از مهر؛ مسائل در رابطه با قصور و تقصیر پزشکی در ایران ریشه در مشکلات ساختاری سیستم سلامت کشور دارد. قصور پزشکی، برخلاف تقصیر، ناشی از سهل انگاری، کوتاهی و خطاهای قابل پیشگیری است و در بسیاری موارد، ناشی از تعارض منافع در ساختار مدیریت سلامت است. این تعارضات شامل داوری پزشکان در پرونده های مرتبط به خود، تمرکز بر درمان بجای پیشگیری، و کالایی شدن خدمات سلامت است. به سبب بازاری شدن سیستم سلامت و منافع صنفی پزشکان، اخلاق پزشکی و مسئولیت اجتماعی پزشکان به حاشیه رفته است. به این علت شکایات بیماران اغلب به نتیجه نمی رسد و شفافیت کافی در ارائه آمار و پشتیبانی از حقوق بیماران وجود ندارد و اصلاح این وضعیت نیازمند تغییرات بنیادین در نظام سلامت، نظارت مستقل و کاهش تعارض منافع است.

1403/10/10
10:20:34
5.0 / 5
232
تگهای خبر: آب , استاندارد , بازی , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

حیوان خانگی بگیر، فرصتی برای عشق و محبت

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است