كم آبی، زندگی پرندگان مازندران را تهدید می كند

كم آبی، زندگی پرندگان مازندران را تهدید می كند

حیوان خانگی بگیر: ساری - كم آبی و كاهش میزان آب تالاب ها و آب بندان های مازندران در حال تبدیل به تهدیدی جدی به منظور زندگی پرندگان تابستان گذران این استان است.


به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از ایرنا، همه ساله از اوایل بهار گونه های مختلف پرندگان از نقاط گرمسیر جهان بخصوص قاره آفریقا به مازندران می آیند و در تالاب ها و آب بندان های این استان بعد از لانه سازی، جوجه ریزی می كنند.
مهاجرت، ماندگاری و تغذیه بخشی از پرندگان تابستان گذران مازندران كه آبزی یا كنارآبزی هستند، به آب وابسته است و كم شدن میزان آب در محل استقرارشان می تواند بر این روند تاثیر بگذارد.
حواصیل، زنبوخوار، چلچله (پرستو)، پری شاهرخی (سبز قبا یا انجیر خوار)، پرستوهای دریایی تیره و بوتیمار كوچك از گونه های پرندگان تابستان گذران در مازندران به شمار می روند كه از اواخر اسفند و اوایل بهار به صورت پرشمار برای زادآوری و جوجه ریزی به این استان می آیند.
رئیس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران روز شنبه در حاشیه برگزاری آیین روز جهانی پرنده مهاجر كه در تالاب ' لپو ' بهشهر برگزار شد، به خبرنگار ایرنا اظهار داشت كه از 800 آببندان، آبگیر و تالاب دست ساز استان، 50 تالاب و آببندان مناسب برای حضور پرندگان تابستان گذر است.
كوروس ربیعی با تاكید بر این كه تالاب ها و آببندان های محل پرورش ماهیان برای استقرار پرندگان مهاجر مناسب نیستند، اضافه كرد: هر چند آمار دقیق و مستدلی از تعداد پرندگان تابستان گذران در استان وجود ندارد، ولی 30 تا 35 گونه پرنده از این دست به استان می آیند.
وی ادامه داد: بخشی از پرندگان تابستان گذر مازندران آبزی یا كنارآبزی هستند یعنی لانه شان را درون نیزارهای تالاب ها و آببندان ها می سازند و تخم گذاری می كنند.
رئیس اداره حیات وحش مازندران اظهار داشت: قورباغه و حشرات كه در این مكان های رشد و نمو می كنند منبع تغذیه این پرندگان به شمار می روند و با عنایت به احتمال بروز كم آبی، به یقین این منابع تغذیه پرندگان مهاجر از بین می روند و آنها برای تغذیه با مشكل مواجه خواهند شد.
استان مازندران با داشتن هشت سد بزرگ و كوچك و حدود 800 قطعه آب بندان، ظرفیت ذخیره 325 میلیون مترمكعب آب پشت سدها و 350 میلیون مترمكعب آب در آب بندان ها را دارد.
بر اساس آمارهای رسمی، توان بالقوه آب مازندران در حد 6 میلیارد و ‎ 600میلیون مترمكعب است كه از این مقدار چهار میلیارد و ‎ 900میلیون مترمكعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است.
بر پایه اعلام شركت آب منطقه ای مازندران، كاهش 14 درصدی بارندگی در نیمه نخست سال زراعی امسال (مهر تا اسفند 96 )باعث كم شدن 45 درصدی روان آب های سطحی و 48 درصدی آبگیری سدها در مازندران شد.
گزارش های رسمی دستگاه های متولی همچون محیط زیست مازندران هم نشان داده است كه در 2 سال قبل تعدادی از تالاب ها و آببندان های این استان خشك شده است.
كارشناسان پیش بینی كرده اند كه در صورت ادامه روند خشكسالی كنونی، خشكیدن این منابع آبی طبیعی در تابستان سال جاری تشدید خواهد شد.
پرندگان مهاجر به صورت مستقیم و غیر مستیقم بر اقتصاد و معیشت مازندرانی ها تاثیر دارند.
علاوه بر شكار كه بیشتر شامل پرندگان زمستان گذران می شود، حضور پرندگان مهاجر در حاشیه تالاب ها و آب بندان ها كه برخی از گونه های آن عموما از حشرات و دیگر ریزجانداران طبیعت تغذیه می كنند سبب كاهش آفات كشاورزی از یك سو و باروری زمین های شالیزاری و دیگر كشتزارها خواهد شد.
پرنده نگری بعنوان یكی از شاخه های گردشگری هم سال های اخیر در مازندران مورد توجه ویژه قرار گرفته است و كاهش حضور پرندگان مهاجر می تواند این شاخه از گردشگری استان را هم تحت تاثیر منفی خود قرار دهد.
بر اساس آمارهای رسمی، تابحال بیش از 490 گونه جانوری از رده های مختلف در مازندران شناسایی شده است كه 317 گونه آن را پرندگان تشكیل می دهند.
2096/1654


1397/02/22
18:55:18
5.0 / 5
2853
تگهای خبر: آب , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است