آلودگی هوا سه منبع اصلی دارد

آلودگی هوا سه منبع اصلی دارد

حیوان خانگی بگیر: آلودگی هوا را می توان به سه دسته كلی ورود ذرات آلاینده به هوا، افزایش گازهای گلخانه ای و تخریب لایه اوزون تقسیم بندی كرد.



به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از ایسنا، ذرات آلاینده هوا شامل سرب، آزبست و گرد و خاك است. سرب به سرعت می تواند وارد جریان خون شود. وجود سرب در خون سبب شكسته شدن گلبول های قرمز و كاهش عمر طبیعی ۱۲۰ روزه آن ها می گردد. در نتیجه، تعداد گلبول های قرمز خون كم می گردد و كم خونی پدید می آید. سرب در بافت هایی چون عضلات، كبد، مغز و استخوان ها انباشته می گردد.

سرب سطح هوش (IQ) كودكان را می كاهد

سرب در استخوان ها جایگزین كلسیم می گردد ازاین رو افرادی كه دچار مسمومیت سربی می شوند، استخوان های شكننده ای دارند. این مورد بخصوص در دوران سالمندی اثرات سوء بیشتری برجای خواهد گذاشت. كودكان بیش از بقیه در معرض خطر سرب هستند و سرب سطح هوش (IQ) آنان را به شكل چشم گیری می كاهد. وجود سرب در سوخت وسایل نقلیه موتوری سبب افزایش میزان سرب در هوا می گردد و امكان صدمه به سیستم عصبی، رشد فیزیكی و هوش كودكان را بالا می برد. تحقیقات نشان داده اند كه میزان بالای سرب در خون كودكان با عقب ماندگی ذهنی آنان ارتباط مستقیم دارد. بدین منظور در بعضی مناطق جهان، استفاده از بنزین سرب دار ممنوع می باشد.

استفاده مكرر از ترمز خودرو سبب انتشار آزبست می گردد

آزبست ذره آلاینده دیگری است كه وارد هوا می گردد كه به پنبه نسوز هم معروف است. آزبست نوعی سنگ معدنی است كه برای تهیه لباس های ضد حریق و مواد عایق از قبیل پشم شیشه، لنت ترمز و صفحه كلاچ مورد استفاده قرار می گیرد. ذرات ریز آزبست در محیط شهری در نایژه ها (قسمتی از دستگاه تنفسی) انباشته و منجر به مبتلا شدن به بیماری های ریوی و سرطان ریه می گردد. بنابراین در خیلی از كشورهای جهان استفاده از آزبست در لنت ترمز و استفاده از پشم شیشه ممنوع شده است. استفاده مكرر از ترمز خودرو سبب انتشار آزبست در فضا می گردد و در طولانی مدت، تاثیر خویش را به صورت بیماری های ریوی و انواع سرطان ریه نشان داده است.

گرد و خاك ناقل بیماری است

گرد و خاك از مواد آلوده كننده ای است كه برای سلامت بسیار زیان بار است. گرد و خاك ممكن است ناقل میكروب ها، باكتری ها، قارچ ها، گرده های گیاهان و پشم حیوانات باشد و سبب واكنش های فیزولوژیك در بعضی افراد شود و آبریزش بینی، التهاب پوست و حملات آسمی را به دنبال داشته باشد.

انواع گازهای گلخانه ای

گازهای گلخانه ای دسته دوم از آلودگی های هواست كه گرما را به دام می اندازند و مانع برون رفت آن می شوند. مشابه همین كار توسط شیشه های پنجره های گلخانه برای به دام انداختن گرما انجام می گیرد، برای همین هم به این گازها گازهای گلخانه ای گفته می گردد. گازهای گلخانه ای شامل دی اكسید كربن (co۲)، متان (CH۴)، نیترواكساید (NO۲) هیدروفلوئوروكربن ها (HFC) فلوئوروكربن ها (PFC) و سولفورهگزافلوراید (SF۶) می شوند.

گازهای گلخانه ای بر اثر توسعه افراطی صنعتی انسان تولید می شوند. در سال۱۹۹۷ توافقنامه ای به منظور كاهش تولید این گازها به نام « پیمان توكیو» شكل گرفت. تا سال ۲۰۰۵ امضای این توافقنامه الزامی شد تا سال ۲۰۱۲، ۱۶۵ كشور جهان آن را امضا كردند، ولی ایالات متحده و استرالیا از امضای آن سرباز زدند. آمریكا بالاترین سطح تولید گازهای گلخانه ای را دارد ولی امضای این توافقنامه را عامل از دست رفتن خیلی از صنایع و مشاغل در كشورش می دانست و آن را نپذیرفت. ایران در سال ۱۹۹۶ به این معاهده پیوست و در سال ۲۰۰۵ آن را امضاء كرد.

دی اكسیدكربن به شكل خطرناكی وضعیت آب وهوایی جهان را تغییر می دهد

دی اكسید كربن یا گازكربنیك، گازی است بی رنگ، بی بو، با طعم كمی سوزاننده. این گاز در حقیقت سمی نیست ولی وجود مقادیر زیادی از آن درهوا، جای اكسیژن را می گیرد و سبب تولید مسمومیت می گردد. سهم CO۲ در افزایش گازهای گلخانه ای زمین حدود ۶۴ درصد است. منابع افزایش دی اكسیدكربن در زمین به ترتیب شامل جنگل زدایی، مصرف زغال سنگ، مصرف نفت و احتراق گاز می شوند. دی اكسیدكربن به شكل خطرناكی وضعیت آب وهوایی جهان را تغییر می دهد. سطوح بالای دی اكسید كربن، افزایش و تسریع روند اسیدی شدن آب اقیانوس ها را به دنبال دارد كه بخش قابل توجهی از حیات دریایی را نابود می كند و به زنجیره مواد غذایی صدمه شدید وارد می سازد.

برخی متخصصان عقیده دارند كه باید قوانینی وضع شوند كه قیمت كالاها و خدمات، هزینه های مخرب زیست محیطی آن ها را هم شامل شود. خیلی از محصولاتی كه مردم مصرف می كنند و خدماتی كه از آن بهره می برند سبب تولید co۲ می گردد و هزینه هایی را بر محیط زیست تحمیل می كند. در واقع مردم برای قیمتی كه برای كالاها و خدمات می پردازند، سهم مربوط به تولید co۲ را پرداخت نمی كنند.

حدود ۷۵ درصد از كل انتشار گاز متان مربوط به گاوها است

متان، دومین گاز گلخانه ای مهم است كه ۱۹ درصد در افزایش گازهای گلخانه ای زمین سهم دارد. بعضی گیاهان از قبیل برنج ( شالیزارها) سبب آزادسازی مقادیر زیادی گاز گلخانه ای متان در جو می شوند و بخش عمده ای از گاز متان ناشی از كشتزارهای برنج در دنیا و بخصوص شرق آسیاست. همچنین، علوفه حاوی سلولز در شكم حیوانات نشخوار كننده (گاو، گوسفند، شتر، بز و بوفالو) سبب آزادسازی گاز متان در جو می گردد. جالب است كه حدود ۷۵ درصد از كل انتشار گاز متان مربوط به گاوها است.

دی اكسیدنیتروژن برای سیستم تنفسی انسان زیان بخش است و می تواند سبب مبتلا شدن به برخی سرطان ها شود. No۲ سبب بارش باران های اسیدی، تخریب لایه اوزون و تخریب گونه های گیاهی می گردد. نیروگاه ها، كارخانجات، دیگ های بخار صنعتی، خانه ها، اماكن شهری و موتور وسایل نقلیه، با تولید دی اكسید نیتروژن، دی اكسید گوگرد و گازهای دیگر هوا را آلوده می كنند. این گازهای زیان بخش در بالای جو تجمع می كنند. انباشت این ذرات آلاینده بیشتر در مناطق صنعتی جهان مشاهده می گردد و ممكن است در جایی غیر از محل تولید آن ها سبب بارش باران اسیدی شود.

لایه اوزون چیست؟

اتمسفر یا جو، لایه هوای بالای كره زمین است كه از گازهای مختلفی تشكیل شده است. جو دارای یك لایه محافظتی است كه به صورت عمده از اوزون تشكیل شده است. این نوار نازك آبی رنگ، حیات زمین را تضمین می نماید. ضخامت این لایه بسته به دمای هوا متفاوت می باشد و در استوا ۲۵ كیلومتر و در قطب ۱۵ كیلومتر است. لایه اوزون مانع از تابش اشعه زیان بخش فرابنفش خورشید می گردد. این اشعه می تواند انواع سرطان بخصوص سرطان پوست را در انسان تولید كند.

با سوراخ شدن لایه اوزون، سرطان پوست بیشتر رواج یافته است

بر مبنای كتاب ورزش و محیط زیست، به كارگیری موادی چون كلوفولئوروكربن ها در اسپری ها، یخچال ها و كپسول های اطفاء حریق، برای نخستین بار در دهه 80 میلادی منجر به كاهش چشمگیر ضخامت لایه اوزون شد كه از آن بعنوان سوراخ شدن لایه اوزون یاد می گردد. با سوراخ شدن لایه اوزون، سرطان پوست بیشتر رواج یافته است كه بیشتر افراد دارای پوست سفید و روشن را مبتلا می سازد. تخریب لایه اوزون سبب كاهش تولیدات كشاورزی، نابودی زنجیره غذایی در اقیانوس ها، تغییرات آب و هوایی، از بین رفتن سلامت انسان بر اثر مبتلا شدن به سرطان پوست، آب مروارید، بیماری های چشمی، تخریب سیستم ایمنی و... می گردد.

گاز كلرفلوئوروكربن در گاز یخچال، كولرگازی، شارژ كولر خودرو همینطور قوطی های اسپری مانند ادكلن ها، خوشبوكننده ها و حشره كش ها مورد استفاده قرار می گیرد و هنوز هم در بعضی كشورهای در حال توسعه استفاده می گردد. این گاز كه حدود ۱۰۰ سال زمان لازم است تا تجزیه شود، بعد از انتشار در هوا بالا می رود و لایه اوزون را تخریب می كند. به كشورهای در حال توسعه تا سال ۲۰۱۰ فرصت داده شده بود تا تولید كلروفلوئورو كربن را متوقف كنند با این حال هنوز این ماده تولید می گردد و در بازار سیاه به فروش می رسد.




1397/02/13
19:01:35
5.0 / 5
2675
تگهای خبر: آب , اقیانوس , بارش , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است